marți, 28 iunie 2011

Poligami, bigami sau mai rau, monogami?

Monogamia este cel mai aproape de normalitatea zilelor noastre, de educatia pe care am primit-o si de linistea fireasca pe care cu totii ne-o dorim. Cu toate acestea, infidelitatea exista la tot pasul, iar monogamia umana tinde sa devina un mit.
Atunci cand cineva se afla deja intr-un cuplu stabil dar totusi incearca sa seduca si pe altcineva, se poate spune despre respectiva persoana ca este imatura din punct de vedere emotional, dar nu numai. Alte motive pentru care alege sa procedeze astfel, ar putea fi insatisfactia de cuplu, convingerea ca ,,asa trebuie sa fie,, sau confirmarea faptului ca sunt doriti. Cu alte cuvinte, maximul unei feminitati sau masculinitati este dat, in conceptia unor persoane, de existenta simultana a mai multor relatii, deoarece, a fi intr-o singura relatie, dedicata, ar fi un semn de slabiciune fata de partener, o dovada de dependenta.
De fapt, se pare ca singurul organism complet monogam, este o specie de vierme lat care traieste in intestinele pestilor.
Monogamia este intradevar o alegere: aceea de a fi onest cu tine insuti si cu partenerul tau pentru ca monogamia implica sentimente, respect si increderea ca ai langa tine jumatatea. Daca reducem totul la instincte atunci sentimentele unde mai raman? Cert este ca tradarea facuta de oricare din parteneri fie barbat fie femeie este cea care raneste cel mai mult, este cea care naste mai apoi indoiala, incertitudine, gelozie si toate sentimentele negative. Multa lume inseala chiar cu gandul, insa trecerea la fapte reprezinta o alegere, aceea de a-l trada pe celalalt si tot ceea ce era construit impreuna. Ideea este ca oamenii tradeaza crezand ca nu vor fi prinsi sau o fac pentru ca le lipseste demnitatea de a exprima fatis ceea ce vor. Felicitari viermelui acela lat pt profunzimea sa.

Un comentariu: