luni, 15 august 2011

Maica Domnului, ocrotitoarea marinarilor

MEDIAFAX
Adormirea Maicii Domnului sau Santamaria Mare, una dintre marile sarbatori ale bisericii crestine, praznuita in 15 august, marcheaza trecerea de la vara la toamna si totodata Ziua Marinei, Maica Domnului fiind ocrotitoarea marinarilor.

Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului sau Santamaria Mare este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscuta in Apus sub numele de Inaltarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Nu se stie cu exactitate nici anul, nici ziua cand "a adormit Sfanta Fecioara".


Despre adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in traditia Bisericii. Aceasta este tratata in scrierile a patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfintul Ioan Damaschin. In scrierile lor se spune ca Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata.

Aceeasi traditie spune ca apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. Intristat, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar, intrand, l-a gasit gol. In timp, in cuvantarile Parintilor Bisericii, incepe sa se afirme cu mai multa putere credinta ca dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Fiul Sau si luata cu trupul in Imparatia Cerurilor.


Traditia mai spune ca dupa ce si-a savarsit misiunea apostolica ce i-a fost incredintata, si anume sa duca credinta in Muntele Athonului (Athos), Maica Domnului dorea sa se mute la Fiul Sau. Aceasta cerere i-a fost indeplinita, fiind astfel savarsita si dorinta crestinilor ca trupul Maicii Domnului sa nu fie supus putreziciunii si sa fie luat la cer, ca si Iisus Hristos, Maica Domnului ii iubeste atat de mult pe oameni, incat L-a convins pe Dumnezeu sa transforme fuioarele, care se dau de Iordan, intr-un mare navod. Tot din traditie aflam ca inainte de Marea Judecata, Maica Domnului va da cu navodul de trei ori prin iad, sufletele de acolo putand sa se prinda de el, si astfel sa se mantuiasca de pacate. Se mai spune ca dracii, ramasi fara sufletele oamenilor, se vor manca intre ei pana cand nu va mai ramane niciunul. In 15 august este celebrata si Ziua Marinei, deoarece Maica Domnului este ocrotitoarea marinarilor. La malul marii, dar si in orasele dunarene sunt organizate ample serbari. In unele zone ale tarii, in dimineata acestei zile, femeile merg la biserica si impart struguri, prune, faguri de miere si merg in cimitir pentru a tamaia mormintele.

La tara se obisnuieste ca in aceasta zi sa fie angajati pandarii in vii si se spune ca se "leaga" ciocul pasarilor pentru a nu mai putea strica boabele de struguri. De asemenea, se ofera ofranda din noua poama. In partile Moldovei, Sfanta Maria Mare este considerata "a mortilor" fiind pomeniti toti cei ce au numele pornind de la cel al Preacuratei si doar la Sfanta Maria Mica (8 septembrie) sunt sarbatoriti cei care poarta acest nume. Sarbatoarea Sfintei Marii este si ea un hotar, intrucat acum se aduna ultimele plante de leac, putandu-se afla cum va fi toamna ce se apropie. La Sfanta Marie Mare se culeg flori si se pun la icoana Preacuratei considerandu-se ca apoi sunt bune de leac. Intre cele doua Marii (15 august - 8 septembrie) este timpul prielnic semanarii graului. Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului incheie un ciclu, redeschis de cea a Nasterii Maicii Domnului (8 septembrie). Dintr-o samanta, aparent moarta, se va naste un nou spic de grau plin cu boabe, pentru a adeveri ca din moarte va fi inviere. Biserica Ortodoxa cinsteste aceasta sarbatoare printr-un post de doua saptamani care, dupa cel al Pastilor si al Craciunului, este al treilea ca insemnatate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu