miercuri, 18 martie 2009

Un film ce merita premiile.















De obicei ma uit la filmele premiate la Hollywood imediat ce reusesc sa "pun mana" pe ele, prin mijloace mai putin ortodoxe uneori, desi mi se pare ca e vorba despre un stereotip, ceva fals si fortat in majoritatea celor scoase in ultimii zece ani. Hollywood este o fabrica de filme totusi, si dupa atatea productii mi se pare ca lucrurile incep sa se repete la nesfarsit, dupa aceleasi clisee, cu mici variatii.
Slumdog Millionaire este o gura de aer proaspat pentru imaginea obosita a Hollywoodului. A luat opt premii oscar in ciuda faptului ca este un film strain, filmat de un regizor britanic in India, intr-una din mahalalele Mumbaiului - Dharavi mai exact.
Este un film plin de contradictii asa cum o spune si numele lui. Slumdog se traduce liber "cainele de mahala", "javra de pe strada", un fel de ultim om al mahalalei iar contradictia apare tocmai prin alaturarea lui la "millionaire". Personajul principal al filmului, cu o statura morala de milionar este luat tot timpul peste picior pentru originea sa mai mult decat umila. Filmul are o coloana sonora captivanta, oarecum mistica, plina de energie si ritm iar imaginea impresioneaza prin atentia la detaliu si este plina de culoare, subtila uneori, exprimand cruda realitate a Indiei.
Slumdog Millionaire m-a miscat pentru ca este un film depre credinta care poate muta muntii din loc, pe care parca toti ne-am pierdut-o pe drum. Este un film despre lucruri care se obtin fara voie, dupa imense suferinte, despre lucrurile date de sus si despre cele dupa care alergam, despre inocenta copilariei si a saraciei si despre pierderea ei, despre iertare si uitare si despre gesturi reparatorii mai mari decat universul, facute in fata destinului.
Este o minune ca un film despre credinta a luat 8 premii Oscar la Hollywood, un loc prin definitie invaluit in iluzii ca dealtfel toata America. Poate ca a fost tocmai mana destinului care ne permite astfel sa vedem un film despre el. Indiferent de cauza bine ca a fost asa, Slumdog Millionaire isi merita pe deplin premiile.

Un comentariu: